A vámpír: Szimbolikus biográfia Maria Janion

ISBN:

Published: 2006

Hardcover

549 pages


Description

A vámpír: Szimbolikus biográfia  by  Maria Janion

A vámpír: Szimbolikus biográfia by Maria Janion
2006 | Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, RTF | 549 pages | ISBN: | 6.50 Mb

Hogyan írható le a vámpirizmus mint az emberiség alternatív története? Miért nem élhet az ember vámpír nélkül? Janion szerint „a vámpír a szexualitás maszkja, a hatalom és a test viszonyának metaforája”. Mickiewiczhez hasonlóan ő is a vámpírMoreHogyan írható le a vámpirizmus mint az emberiség alternatív története? Miért nem élhet az ember vámpír nélkül? Janion szerint „a vámpír a szexualitás maszkja, a hatalom és a test viszonyának metaforája”.

Mickiewiczhez hasonlóan ő is a vámpír genezisébõl indul ki, figyelembe veszi a szláv származás mellett szóló komoly érveket is. Behatóan tanulmányozza a vámpírral rokon lények hatalmas seregét, köztük a farkasembereket, kísérteteket, pókokat, denevéreket, a végzet asszonyait és a hipnotizőröket. Külön fejezetet szentel a vámpírtermészettel ellentétes hajlamú nekrofiloknak, a halottakhoz vonzódó élőknek.

De szóba kerülnek olyan lények is, akikre csak szimbolikusan vonatkoztatható a vámpirizmus: ők a különféle gazdasági, politikai, patrióta és intellektuális vérszopók.A vámpírokról szóló regényeket, elbeszéléseket Janion a tabutémák irodalmi feldolgozásainak tekinti. Amikor Bram Stoker alapművét elemzi, hamar leleplezi az erkölcsnemesítő viktoriánus műnek álcázott regény perverzióit.

Alekszej Tolsztoj elbeszélésében pedig a családfő változik vámpírrá, a mű a patriarchális kultúra pusztító rémségeit mutatja be. A végzet asszonyai az embert hatalmába kerítő, felfoghatatlan szexualitástól való rettegést testesítik meg.Az első rész hatalmas illusztrációs anyaga a teljes vámpír-ikonográfiát bemutatja a legrégebbi metszetektől kezdve egészen a legújabb filmekből vett jelenetekig. A szöveggyűjtemény a legkiválóbb szépirodalmi feldolgozásokat vonultatja fel Goethétől napjainkig.Maria Janion (1926) a lengyel romantika legnagyobb hatású kutatója, a gdanski hermeneutikai iskola megteremtője, a Gdanski Egyetem díszdoktora, a Varsói Egyetem és az akadémiai Irodalomtudományi Intézet professzora.

1962 óta jelennek meg tanulmánykötetei. Már évtizedekkel ezelőtt túllépett a tisztán szépirodalmi művek vizsgálatán, érdeklődési köre a kultúra egészére kiterjed.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "A vámpír: Szimbolikus biográfia":


hk-laws.com

©2010-2015 | DMCA | Contact us